Op zijn lekkerst in juni

Tijdens de zomer eten we vaker een lichte lunch. We stellen ook het diner ‘s avonds graag wat uit. Wanneer het warm is kan men toch niet uitgebreid genieten van een zware maaltijd. Heerlijk barbecuen op een zwoele zomeravond of genieten van een huisgemaakte maaltijdsalade op uw terras. U kunt zich alvast inspireren op onderstaand overzicht van heerlijke seizoensgroenten en fruit voor juni.

Pompelmoes

Pompelmoes is door zijn bittere smaak niet erg populair. Zonde, want deze vrucht is een ware weldaad voor lichaam en geest. Pompelmoes bevat vezels en vitaminen, waardoor afvalstoffen sneller uit het lichaam verdwijnen en er minder vet opgenomen wordt. Daarnaast versterkt je imuunsysteem door het hoog vitamine C-gehalte. Dit gaat ook het verouderingsproces tegen.

Ijsbergsla

Ijsbergsla ziet er misschien net uit als kropsla, maar toch zijn deze niet echt met elkaar te vergelijken.. Ijsbergsla is van smaak net iets frisser en de blaadjes zijn knapperiger. Deze sla bestaat uit 96 procent uit water, daarom dat deze even caloriearm is als gewone sla.

Koolrabi

Koolrabi stamt af van de wilde kool en is dus geen knolgewas. De groente is bolvormig met slanke, lange bladeren en is bovendien supergezond. Koolrabi zit boordevol ijzer, calcium, caroteen, vitamine B en vitamine C. Meestal worden de bladeren gebruikt om soep van te maken. Hier zitten immers de meeste voedingsstoffen in. Nog een leuk weetje: Deze groente bevat 24 calorieën per 100 gram, dus is nog eens goed voor de lijn.

Lamsoren

Lamsoor of zeeaster komt voor in gebieden die onder invloed van het getijde staan en dus af en toe overstroomd worden met zeewater. Het groene blad kan soms ook lichtgrijs zijn, omdat de plant het overtollige zout uitscheidt.

Limoen

Limoen zit boordevol vitamine C. Wanneer je 100 gram eet, is dit goed voor 88 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Niet alleen de vitamines hebben een positieve werking om de gezondheid. Ook limonine, een fytonutriënt, draagt daartoe bij. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze stof verschillende soorten kanker kunnen bestrijden.

Perzik

Perzik komt van “Perzisch”. Oorspronkelijk kwamen perziken uit China, maar kwamen via Perzië in Europa terecht. Perzikken komen nu vaak uit het Middellandse zeegebied of Iran. De schil van een perzik voelt wat pluizig aan. Niet hetzelfde dan een nectarine, met een gladde, glanzende schil, ook al smaakt deze doorgaans hetzelfde als een perzik. Er bestaan verschillende soorten perziken. Perziken met wit, geel of rood vruchtvlees.

Venkelknol

Venkel komt van het Latijnse woord “foenum”. Letterlijk betekent dit “hooi”. Deze naam werd bedacht door de Romeinen, omdat ze de sterk aromatische geur van venkel op de geur van hooi vonden lijken. Egyptenaren en Grieken kenden de groente als geneeskrachtig kruid.

Tegenwoordig wordt venkel bij vele kwalen gebruikt. Venkel werkt krampwerend, urineafdrijvend, helpt bij misselijkheid en ontstoken tandvlees. Venkel heeft een anijssmaak en wordt vaak gebruikt bij visgerechten.

Andere groenten en fruit:

Inheems fruit:

  • Abrikoos
  • Amandel
  • Kers
  • Vijg
  • Aardbei
  • Framboos
  • Kriek
  • Rode aalbessen
  • Meloen
  • Nectarine
  • Sinaasappel
  • Pruim
  • Tomaat

Exotische vruchten:

  • Avocado
  • Banaan
  • Citroen
  • Passievrucht
  • Kiwi
  • Litchi
  • Mango
  • Papaya
  • Watermeloen

 Groenten:

  • Artisjok
  • Witte asperges
  • Groene asperges
  • Aubergine
  • Snijbiet
  • Rode biet
  • Brocolli
  • Wortel
  • Witte selder
  • Groene torentjesbloemkool
  • Witte kool
  • Chinese kool
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Komkommer
  • Courgette
  • Spinazie
  • Venkel
  • Bonen
  • Groene bonen
  • Paprika
  • Radijzen

Salade:

  • Roquette
  • Bindsla
  • Zuring

Kruiden:

  • Knoflook
  • Basilicum
  • Koriander
  • Tijm
  • Peterselie
  • Munt
  • Dragon
  • Laurier
  • Kervel
  • Sjalot
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Marjolein
  • Piment