Hoe lang kunt u fruit bewaren?

Het gebeurt wel eens dat verse boodschappen, zoals groenten en fruit, niet meer zo fris zijn aan het einde van de week. Fruit en groenten zijn langer houdbaar wanneer u ze op de juiste manier bewaart. Er zijn een aantal factoren die u beter in acht neemt wanneer u fruit langer wilt bewaren:

  1. Koelkast: Wanneer u fruit best in de koelkast bewaart, ligt de temperatuur best tussen 3 en 10°C. Daarnaast bewaart u het fruit best in groentebakken of de twee hoogste rekken. Bij een temperatuur boven de 10 °C gaat de kwaliteit van het fruit sneller achteruit.
  2. Koele berging: Ideaal voor een koele berging is een kleine verluchte kelder of donkere ruimte waar de temperatuur vrij constant en koel blijft. De temperatuur is minimum 8 en maximum 15 °C. Zorg voor een rek met schappen op verschillende hoogten. Zo kunt u vruchten die u beter niet samen bewaart, van elkaar scheiden.
  3. Kamertemperatuur: Fruit op kamertemperatuur houden mag in de keuken of woonkamer. Let erop dat u dit fruit niet pal naast een warmtebron houdt. Temperatuur mag vanaf 12 °C, want bij lagere temperaturen verliezen ze snel hun kwaliteit.

Verder is het belangrijk om te weten welke fruitsoorten ethyleen bevatten. Deze stof is onschadelijk voor de gezondheid en is een volledig natuurlijk rijpingshormoon. Wanneer u fruitsoorten die veel ethyleen produceren bewaart naast soorten die daar heel gevoelig voor zijn, gaan deze veel sneller bederven. Tomaten, kiwi’s en rijpe appelen geven veel ethyleen vrij. Een overzicht over welke fruitsoorten u best op een bepaalde manier bewaart, vindt u hier.