Zijn fruit en groenten seizoensgebonden?
De klimaatsverandering stuurt de seizoenen in de war. Donkere winterdagen laten u dromen van zonnige lentedagen. Maar stelt u zichzelf ook de vraag of groenten en fruit seizoensgebonden zijn? Of kunnen we alles het hele jaar rond eten?
Uit onderzoek blijkt dat amper 4 Belgen op 10 de seizoenen van fruit en groenten kennen. Toch beweerde 92% onder hen dat ze fruit wel volgens seizoen eten. Welke voordelen zijn er om fruit en groenten volgens seizoen te eten?
Betere verhouding tussen prijs en kwaliteit
Wanneer u in de winkel op zoek gaat naar vers fruit, zult u wellicht al gemerkt hebben dat de prijs van lokale producten bepaalde seizoenen lager kunnen liggen. Ook het verschil in smaak is duidelijk merkbaar. Deze seizoensgebonden producten van bij ons moeten vaak niet vroeger geplukt worden om een langer reis af te leggen. Daardoor hebben ze vaker meer smaak. Daarnaast zijn ingevoerde producten doorgaans duurder.
Kies voor duurzaamheid
Wanneer u ervoor kiest om fruit binnen het seizoen te eten, kiest u eigenlijk voor duurzaamheid. Het fruit moet buiten het seizoen via verwarmde serres rijpen of vanuit het buitenland worden ingevoerd. Wanneer fruit uit verwarmde serres komt of ingevoerd wordt, zal er meer energie verbruikt worden. Kortom, kiezen voor lokale producten is kiezen voor een schoner milieu.
Natuurlijk zijn er fruitsoorten die niet lokaal geteelt worden. Daarom kunt u niet altijd voor lokale producten kiezen. Sommige fruitsoorten zijn zo ingeburgerd in onze eetgewoonte, dat we niet om het invoeren ervan heen kunnen.