De tomaat: fruit of groente?

Tomaat, groente of fruit?Het staat vast dat onder groenten en fruit er veel discussies ontstaan over de tomaat. Ondanks het feit dat deze regelmatig gegeten wordt, kent de tomaat nog een aantal mysteries. Nog steeds zijn er regelmatig debatten over het feit of de tomaat nu geclassificeerd kan worden als fruit of goente. Hieronder focussen we ons op de controverse.

We keren even terug in de tijd

Tomaten, ook wel Solanum Lycopersicum genoemd, behoren tot de Solanacea familie. Oorspronkelijk komen tomaten uit Meso-Amerika, waar kleine varianten werden gekweekt door de voorvaderen van Inca’s en Maya’s. Toen waren deze varianten niet groter dan een kerstomaat.

De tomaat werd ontdekt in de 15e eeuw door de expedities van Christoper Columbus in Amerika. Aanvankelijk werd deze plant als giftig beschouwd en als sierplant geteelt. Midden 18e eeuw werd zijn culinaire kant ontdekt.

Nu de hamvraag: Is een tomaat nu fruit of groente?

De controverse over de classificatie van de tomaat als fruit of groente bestaat al vele jaren. Of u het nu gelooft of niet, deze vraag heeft zelfs in de VS tot een rechtzaak geleid in 1893. Dat jaar werden er in de Verenigde Staten beslist dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente en niet als fruit moest beschouwd worden. Dit proces was aangespannen in verband met verschillende belastingstarieven die golden voor fruit en groenten.

« Een vrucht is een plantaardig product dat afkomstig is uit de bloem van een boom na de bevruchting. Het bevat de zaden van de boom of plant om zijn reproductie te garanderen.»

Volgens deze definitie is de tomaat biologisch gezien een stuk fruit, omdat deze groeit uit de bloem van een plant en zaden bevat. Wanneer we de oorsprong van de tomaat bekijken, zien we inderdaad dat dit fruit groeide aan een inheemse boom in Peru.

In de volksmond wordt de tomaat als groente beschouwd, omdat deze gekweekt worden in een moestuin. Groente kunnen in vele vormen voorkomen, afhankelijk van welk deel gegeten wordt: bladgewas (sla, spinazie,…), wortelgewassen (aardappel, wortel, radijs,…), bollen (uien, sjalotten,…), stengels of scheuten (asperges, prei,…), zaden (kikkererwten, linzen,…) en nog veel meer.

In de keuken wordt tomaat voornamelijk beschouwd als een groente, omdat deze vooramelijk gebruikt wordt in hartige gerechten (voorgerecht, salade, bijgerecht,…). Dit in contrast met vruchten die vaak in zoete gerechten gebruikt worden. Tomaten worden ook gekookt in grote hoeveelheden, in tegenstelling tot specerijen en kruiden. Wanneer u wilt genieten van al zijn smaken, zijn tomaten op hun lekkerst in de zomer of vroege herfst.